Dat koolmonoxidemelders levens redden is niet voor niets. Koolmonoxide is namelijk een zeer giftig en reukloos gas, hierdoor ontgaat het gas aan onze zintuigen. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, gasfornuis en kachel. Een goede manier om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen door een tijdige alarmering is het plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Hoe herken ik koolmonoxide?

Ei koolmonoxidemelder
Koolmonoxide is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Je zult het gas dus zelf direct niet opmerken. Koolmonoxide is te herkennen aan lichamelijke klachten als kenmerken binnen het huis.

Koolmonoxide bindt zich, net als zuurstof, aan de hemoglobine van rode bloedcellen. Omdat koolmonoxide echter sterker is dan zuurstof, is er minder ruimte beschikbaar voor het vervoeren van zuurstof. Hierdoor krijgen cellen en weefsels in het lichaam een tekort aan zuurstof. Hierdoor herken je koolmonoxide aan hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid.

In huis zul je (meer) condens op de binnenkant van de ramen opmerken, evenals gele vlammen bij verbrandingsapparatuur en een herhaaldelijke uitvallende waakvlam. 


Kenmerken koolmonoxide

Koolmonoxidemelders


Door goed onderhoud uit te laten voeren aan verwarmingsinstallaties kan een koolmonoxidevergiftiging voorkomen worden. Om de veiligheid in je huis te vergroten plaats je een of meerdere koolmonoxidemelders. Een melder merkt hoge concentraties koolmonoxide in de lucht op en zal alarm geven. Het is aan te raden om een koolmonoxidemelder nabij iedere slaapkamer te hangen. De koolmonoxidemelder kun je het beste 1,5 meter van de grond plaatsen, koolmonoxide stijgt namelijk niet op.


Koolmonoxidemelder

Bekijk hier ons assortiment koolmonoxidemelders.