Het Gira testlaboratorium heeft vastgesteld dat contactdoosafdekkingen met verhoogde aanrakingsbeveiliging ('kinderbeveiliging') die in de periode van 09-12-2014 tot 26-01-2016 via diverse elektrotechnische groothandels door Gira zijn verkocht, gebreken kunnen hebben. Lees meer over de mogelijke gebreken in deze blog en ontdek hoe te handelen.

Om wat voor gebreken gaat het?

Recente tests van Gira hebben aangetoond dat de voorziening in de afdekking van de contactdoos die de verhoogde aanrakingsbeveiliging ('kinderbeveiliging') mogelijk maakt – de zogenaamde 'shutter’ – mogelijkerwijs niet altijd zelfstandig sluit. Deze fout kan ertoe leiden dat onjuiste omgang met de contactdoos – wanneer er bijvoorbeeld geleidende materialen in de contactdoos worden gestoken – net als bij gebruikelijke contactdozen zonder verhoogde aanrakingsbeveiliging, een elektrische schok met ernstig en mogelijk zelfs levensgevaarlijk letsel tot gevolg kan hebben.

Let op: er is niks mis met de stroomtoevoer naar de contactdozen, het betreft alleen de zogeheten ‘kinderbeveiliging’ waarvan de werking niet kan worden gegarandeerd.Voorbeeld van de afdekking van een Gira-contactdoos met verhoogde aanrakingsbeveiliging (‘kinderbeveiliging’), herkenbaar aan het ingegraveerde kinderbeveiligingssymbool

Om welke wandcontactdozen met kinderbeveiliging gaat het?

In de lijst die je hieronder kunt downloaden staat vermeld welke producten in de desbetreffende periode betroffen zijn.

Download hier de lijst met betrokken producten

Wat dient de consument te doen?

Let ten eerste goed op dat tot de vervanging van de afdekkingen risicopersonen, met name kinderen, in het huishouden of de instelling geen geleidend materiaal in de contactdozen kunnen steken. Indien je kindveilige wandcontactdozen van Gira hebt en je niet weet in welke periode deze bij ons gekocht zijn kun je ons een e-mail sturen met je adresgegevens. Aan de hand van jouw postcode en huisnummer kunnen wij zien wanneer de aankoop gedaan is.

Gira heeft een uitwisselingsprotocol gemaakt voor de defecte kindveilige wandcontactdozen. Dit protocol omschrijft de procedure die gevolgd moet worden en bevat o.a. dat een eventuele uitwisseling altijd door een elektrotechnisch installatiebedrijf gedaan dient te worden. Is de installatie uitgevoerd door een installateur? Neem dan contact met het betreffende bedrijf op. Wanneer je de installatie zelf hebt gedaan kun je contact opnemen met een door Gira aangewezen elektrotechnisch installatie bedrijf. Dit kan via deze link. De elektromonteur stelt je in kennis of jouw afdekkingen betroffen zijn. Tevens vind je via de link meer informatie van Gira zelf over de wandcontactdozen met kinderbeveiliging. 

Probeer in geen geval de afdekking van de contactdoos zelf te vervangen!

Wil je nagaan wanneer je een Gira wandcontactdoos met kinderbeveiliging bij ons hebt gekocht? Mail dan naar info@elektrototaalmarkt.nl of bel naar 0412-615552. Onze adviseurs staan je graag te woord.