TOP

Alles over buiten plafondlampen

Gemakkelijk inparkeren bij helder licht in de carport. Nooit meer in het donker onder uw overkapping zoeken naar de juiste sleutel voor de voordeur. Dat kan allemaal dankzij buiten plafondlampen. U leest hier waar u een plafondlamp kunt ophangen en hoe u dat doet. Ook informeren we u over de verschillende functies en stijlen.

Waar kunt u plafondlampen plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met plafondlampen? | Hoe installeert u plafondlampen?

Waar kunt u plafondlampen plaatsen?

U kunt een plafondlamp eigenlijk overal monteren waar rond uw huis of in uw tuin een plafond is. Op bepaalde plekken heeft u licht nodig vanwege meer gemak en veiligheid, op andere plekken juist voor meer sfeer en comfort. Bij het uitkiezen van een buiten plafondlamp moet u eerst die keuze maken.

Gemak en veiligheid

In de carport zorgt een plafondlamp voor eenvoudig inparkeren. Ook inbrekers houden niet van licht zo vlak bij de voordeur. Een plafondlamp aan het afdak boven uw voordeur is fijn voor uzelf en voor visite, maar niet voor inbrekers. Heeft u een buitenkeuken? Ook dan zorgt een plafondlamp voor gemak en veiligheid.

Sfeer en comfort

Dankzij één of meerdere plafondlampen kunt u veel langer genieten van een overkapt terras, tuinkamer of veranda achter in de tuin. U kunt op zomeravonden lekker lang lezen of bijkletsen met vrienden zonder dat u op de tast uw drankje moet pakken.

Regen

Misschien hangt de lamp niet in de regen, maar toch kunt u beter een plafondlamp ophangen die beschermd is tegen vocht en stof. Dat is wel zo veilig. Let hierbij op de ‘IP-waarde’. Kan er nooit regen bij de plafondlamp komen? Dan is een IP-bescherming van 20 genoeg. Maar bij veel overkappingen of carports kan bij wind toch regen op de lamp komen. Kies dan voor een lamp met een IP-waarde van minstens 23.

Lees meer over de IP-waarde

Bekijk alle plafondlampen voor buiten

Welke mogelijkheden heeft u met plafondlampen?

De plafondlamp moet mooi staan bij uw huis, veranda of de stijl van uw tuinmeubels. Gelukkig zijn er veel soorten, kleuren en materialen waaruit u kunt kiezen. Ook de lichthoeveelheid en lichtkleuren hebben veel invloed op de sfeer of veiligheid. En heeft u nagedacht over een bewegingssensor?

Stijl

Om te beginnen kijkt u welke kleur mooi staat bij uw huis of loungehoek. Zwart is stijlvol, neutraal en past overal bij. Maar misschien kiest u liever voor zilver, wit, donkergrijs of corten. Ook het materiaal bepaalt de sfeer. Buitenlampen zijn verkrijgbaar in materialen als RVS, polycarbonaat, polypropyleen of aluminium. Ook kunt u kiezen uit verschillende vormen, zoals rond of langwerpig.

De functie

Eigenlijk nog belangrijker dan hoe uw nieuwe lamp eruitziet, is de vraag of deze geschikt is voor de plaats. Wilt u een plafondlamp voor meer gemak en veiligheid? Dan heeft u een lamp nodig die helder en direct licht geeft. Boven een terras of zithoek in een veranda zijn een paar plafondlampen met zacht, gespreid licht geschikter. Dat geldt ook voor de lichtkleur: bij de voordeur is een koeler licht prima, bij een terras juist warm licht. Wilt u bij uw overkapping de ene keer zachte sfeerverlichting en de andere keer meer licht om te kunnen lezen? Koop dan een dimbare lamp.

Lees meer over de kleurtemperatuur

Andere mogelijkheden

LED lampen

De LED lamp wordt steeds populairder. Voor verlichting in huis, maar zeker ook voor buiten. LED lampen zijn een stuk zuiniger in gebruik dan traditionele lampen. Ook gaan ze veel langer mee. Anders dan vroeger zijn er heel veel soorten LED lampen. Daardoor is er zowel LED verlichting met een sfeervolle uitstraling als LED verlichting die voor genoeg licht zorgt om gemakkelijk en snel de sleutel in het slot van de voordeur te steken. Ook goed om te weten: anders dan spaarlampen zijn LED lampen meteen volledig helder.

Lees meer over LED lampen

Wel of geen bewegingsmelder

Wilt u een buiten plafondlamp ophangen voor meer veiligheid, dan is eentje met een bewegingsmelder een goed idee. Er is dan meteen licht zodra u aan komt rijden of lopen. Het licht brandt dan ook niet onnodig lang. Een bewegingssensor op uw plafondlamp is ook slim met het oog op inbraakpreventie. Een inbreker gaat er snel vandoor als een donkere oprit of donker terras ineens helder verlicht wordt.

 

Hoe installeert u plafondlampen?

Als u handig bent, kunt u zelf plafondlampen plaatsen. Anders kunt u het laten doen door een vakman, zeker als er kabels doorgetrokken moeten worden. Gaat u zelf aan de slag? Bekijk onderstaand stappenplan.

Stappenplan

  1. Maak een (overkoepelend) verlichtingsplan en bepaal waar u de plafondlampen wilt aansluiten. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit de verschillende plafondlampen. Een plafondlamp van 230 volt kunt u eenvoudig monteren op een lichtpunt. Lampen van 12 volt hebben een transformator nodig.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat installeren heeft u een installatiekabel nodig die aangesloten is op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw plafondlampen. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Sluit de plafondlamp aan op de geïnstalleerde installatiekabel, zodat de plafondlamp stroom krijgt om te branden. Schroef uw plafondlamp vervolgens tegen het plafond.
  7. Schakel de stroom weer in en de plafondlamp is klaar voor gebruik!

Benodigdheden