TOP

Alles over buiten schijnwerpers

Wilt u meer veiligheid rondom uw huis en erf of meer sfeer in uw tuin? Dat kan heel goed met schijnwerpers. Er zijn verschillende soorten. De ene is geschikter voor uw situatie dan de andere. Op deze pagina leest u waar u op moet letten bij het uitzoeken van schijnwerpers en waar u ze kunt plaatsen. We helpen u graag op weg bij het maken van de beste keuze.

Waar kunt u schijnwerpers plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met schijnwerpers? | Hoe installeert u schijnwerpers?

Waar kunt u schijnwerpers plaatsen?

Schijnwerpers kunt u eigenlijk overal wel plaatsen. Wel moet u van tevoren bedenken waarom u ergens meer licht wilt. Is dat vanwege de veiligheid of bent u zoek naar een goede manier om bijvoorbeeld uw carport te verlichten?

Veilig en comfortabel

Veel mensen plaatsen schijnwerpers rondom hun huis voor meer veiligheid en comfort. Een schijnwerper bij de carport maakt het een stuk overzichtelijker om uw auto in te parkeren. Bent u ’s avonds aan het werk in uw tuin en wilt u goed overzicht van uw tuin hebben?  Ook dan is het een prima idee om een schijnwerper naast de achterdeur of op de schuur te bevestigen. Verder is een schijnwerper ideaal om een open trappenhuis van een bovenwoning te verlichten. Dat maakt in het donker thuiskomen veel aangenamer.

Tegen inbraak

Een helder verlichte tuin of voordeur is voor u prettig, maar voor inbrekers beslist niet. Schijnwerpers maken de ruimte rond uw huis ook veiliger met het oog op inbraakpreventie. Bent u aan het verbouwen en liggen er dure bouwmaterialen of apparaten op bijvoorbeeld uw oprit? Een goed geplaatste schijnwerper kan veel ellende voorkomen. Een veiligere woonomgeving begint met de juiste verlichting.

Bekijk alle schijnwerpers

Welke mogelijkheden heeft u met schijnwerpers?

Schijnwerpers zijn te koop in verschillende uitvoeringen. Daarbij moet u niet alleen denken aan kleur, vorm en materiaal, maar ook aan hoeveel licht ze geven en de kleur van het licht.

De stijl

Schijnwerpers zijn vooral functioneel, dus op het gebied van stijl en vorm ontlopen ze elkaar niet veel. De meeste schijnwerpers zijn vierkant of rechthoekig. Ze zijn gemaakt van aluminium of kunststof. U kunt kiezen voor een zilverkleurige, witte, grijze of zwarte schijnwerper.

Het licht zelf

Schijnwerpers zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren. Wilt u neutraal wit licht? Ga dan voor een lamp met 4000K. Is dat niet wit genoeg? Dan is een lamp met de lichtkleur 6000K beter. Hoe hoger het getal, hoe kouder het licht. Let verder op het aantal lumen van de lamp. Voor een LED schijnwerper bij een boom of struik is 900 lumen prima. Maar voor genoeg licht om uw huis te beveiligen, is veel meer lumen nodig. Er zijn zelfs schijnwerpers met 5000 lumen.

Lees meer over de verschillende kleurtemperaturen

Lees meer over het verschil tussen watt, lumen en lux

Meest populaire schijnwerpers

Nog meer mogelijkheden

Sensor voor licht of beweging

Sommige schijnwerpers hebben een sensor waardoor de lamp aangaat als er iemand in de buurt komt. Dat is heel handig als u in het donker thuiskomt of voor uw visite. Ook is het ideaal tegen inbrekers. Uw huis is de hele avond en nacht beschermd, zonder dat u continu lampen aan hoeft te hebben. Daarmee bespaart u flink op energiekosten. Andere schijnwerpers gaan dan weer automatisch aan als het donker wordt en uit als het licht wordt.

Waterdicht

Bij het kiezen van de meest geschikte schijnwerper, moet u altijd even letten op de IP-waarde. Hangt de schijnwerper straks onder een afdak? Dan moet deze spatwaterdicht zijn en is een IP-waarde van 44 tot 54 goed. Hangt of staat de schijnwerper in de regen? Koop dan een lamp met een IP-waarde van 65. 

Lees meer over de IP-waarde

Hoe installeert u schijnwerpers?

Voor u een schijnwerper koopt, is het belangrijk om te kijken of de bevestigingsmethode geschikt is voor de plaats waar u de lamp wilt hangen. Schijnwerpers kun u zelf installeren, maar soms is het beter om het over te laten aan een elektricien.

Stappenplan

  1. Maak een (overkoepelend) verlichtingsplan en bepaal waar u de schijnwerpers wilt plaatsen. Dit kan op bestaande lichtpunten of u kunt nieuwe plekken creëren.
  2. Maak een keuze uit verschillende schijnwerpers. De meeste schijnwerpers op 230 volt werken, maar sommige op een lager voltage, zoals 12 volt. Dan heeft u een transformator nodig.
  3. Wanneer u nieuwe lichtpunten gaat installeren heeft u een installatiekabel nodig die aangesloten is op het stroomnetwerk en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw schijnwerpers. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Schijnwerpers hebben vaak of een montageplaat of een montagebeugel om ze aan een muur of schutting vast te maken. Sommige kunt u ook op de grond monteren. Na deze bevestiging verbindt u de geïnstalleerde installatiekabel aan op de schijnwerper, zodat de schijnwerper stroom krijgt om te branden.
  7. Schakel de stroom weer in en de grondspot is klaar voor gebruik!

Benodigdheden