Mobiele airco of split unit?

TOP

Verschillen tussen mobiele airco en split unit

Voordat u de keuze maakt tussen een mobiele airco of een split airco is het belangrijk om vooraf te bepalen wat uw behoeften zijn. Verschillende factoren hierbij een rol. Stel eerst het aantal kubieke meters vast van de ruimte die wilt verkoelen. Bepaal bijvoorbeeld ook voor uzelf hoe energie-efficiënt een airconditioning systeem moet zijn en wat uw totale budget is. Ook niet onbelangrijk, bent u een huurder of de eigenaar bent van uw woning? Vaak zijn split aircosystemen niet toegestaan bij huurwoningen dus dat laat u geen andere keuze dan een mobiele airco.

Wat is een mobiele airco? | Wat is een split airco? | Voor- en nadelen mobiele airco | Voor- en nadelen split airco

Wat is een mobiele airco?

Mobiele airconditioners zijn verrijdbare airconditionersystemen waarmee warme en vochtige lucht in een bepaalde ruimte weggezogen wordt en via een slang naar buiten afgevoerd wordt. Daarbij wordt gekoelde en ontvochtigde lucht door uw ruimte geblazen. Het hele idee van een mobiele airco is dat het gehele mechanisme om lucht af te voeren, te koelen en weer te verspreiden door een ruimte zich in één unit afspeelt. Buiten de mobiele airco en de afvoerslang is er verder niets nodig waardoor er zo goed als geen installatie is. Een mobiele airco is daarom ook uitermate geschikt voor huurwoningen aangezien er niets aan de buitenkant bevestigd hoeft te worden.

Lees hier een uitgebreidere uitleg over wat een mobiele airco is

Bekijk hier onze mobiele airco's

Wat is een split unit airco?

Een split airco wordt ook wel een ‘vaste airco’ genoemd die bestaat uit een binnenunit die aan de wand of aan het plafond gemonteerd wordt en een buitenunit waar de warme lucht uit komt. De condensor en de compressor, oftewel de elementen die lucht afvoeren en koelen, zijn bevestigd in de buitenunit. Daarentegen zijn de een of meerdere binnenunits alleen verantwoordelijk voor het blazen van de gekoelde (of verwarmde, want dit kan een split unit airco ook) lucht door de ruimte. De binnenunits zijn daardoor vrij compact en vrij stil. Het is een van de meest voorkomende soorten airconditioning voor woningen.

Voor- en nadelen van een mobiele airco

Voordelen

 • Een mobiele airco is goedkoper dan een split unit systeem omdat er slechts één apparaat nodig is.
 • Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen en te installeren. U hoeft er alleen voor te zorgen dat de afvoerslang uit het raam blijft maar verder is er zo goed als geen installatie voor nodig.
 • Omdat mobiele airco’s niet vastzitten zijn ze gemakkelijk te verplaatsen rondom het huis. Daarnaast beschikt een mobiele airco over rijwieltjes waardoor u hem ook in andere ruimtes kan gebruiken of gemakkelijk kan opbergen.

Nadelen

 • Omdat de compressor, oftewel het ‘geluidmakende’ deel, binnen de woning gevestigd is, zal een mobiele airco meer geluid maken dan een split airco aangezien de compressor daar in de buitenunit bevestigd is. Wel kunt u bij de aanschaf van een mobiele airco letten op het maximale geluidsniveau (dB).
 • Het energieverbruik van een mobiele airco ligt een stuk hoger dan het energieverbruik van een split airco. Bij 500 uur aan het gebruik van een split unit airconditioning liggen de energiekosten rond de 100 euro, terwijl dit bij hetzelfde aantal uur voor een mobiele airco op 400 euro ligt.
 • Een mobiele airco neemt ook loop- en leefruimte weg aangezien deze op de grond geplaatst moet worden.

 

Voor- en nadelen van een split unit airco

Voordelen

 • Split unit airco’s verbruiken veel minder energie dan mobiele airco’s wat u een hoop scheelt in uw energierekening. Daarnaast kunnen split unit airco’s ook verwarmen waardoor in de winter de Cv-ketel zelfs uit zou kunnen en u nog meer energie kunt besparen.
 • Doordat de buitenunit al het werk verricht wat geluid maakt, hoeft de binnenunit alleen maar de gekoelde lucht rond te blazen. Hierdoor heeft u zo goed als geen geluidsoverlast. De maximale geluidshoeveelheid verschilt per airco. Gemiddeld ligt dit tussen de 18 en 47 dB.
 • Split airco’s hebben een hoger rendement dan mobiele airco’s waardoor ze grotere oppervlaktes kunnen verkoelen.

Nadelen

 • Omdat split airconditioning systemen uit twee units bestaan zijn ze duurder in aanschaf dan een mobiele airco.
 • Om dezelfde renen zijn split unit een stuk ingewikkelder om te installeren aangezien de binnen en de buitenunit met elkaar verbonden moeten zijn via leidingen en draden. Daarnaast zullen beiden units vast gemonteerd moeten worden.
 • Het nadeel van dit systeem is dat de buitenunit erg groot kan zijn en het aanzicht van uw huis esthetisch kan verminderen. Daarnaast kan maakt een buitenunit redelijk wat geluid (36-65dB) waardoor u overlast zou kunnen veroorzaken voor omwonenden.