TOP

Alles over prikspots

Met een paar prikspots in uw tuin zorgt u in een handomdraai voor extra licht en sfeer. Prikspots zijn ideaal om een mooie boom of bijzonder ornament extra aandacht te geven. Lastig kiezen? Op deze pagina leest u meer over het kopen en plaatsen van deze multifunctionele buitenlampen.

Waar kunt u prikspots plaatsen? | Welke mogelijkheden heeft u met prikspots? | Hoe installeert u prikspots?

Waar kunt u prikspots plaatsen?

Prikspots kunt u dankzij de grondspies, die u gewoon in de grond steekt, op heel veel plekken in de tuin plaatsen. Ook op plekken waar andere buitenlampen lastiger te installeren zijn, zoals midden op een gazon of in een grote border met bloemen. Prikspots zijn voornamelijk bedoeld om meer sfeer in uw tuin te creëren. Wat zijn de opties?

Sfeer

Met de keuze voor prikspots maakt u uw tuin een stuk smaakvoller en persoonlijker. Natuurlijk staat het leuk en gezellig als er een rij lampjes langs het tuinpad of terras staan. Maar met prikspots kunt u ook een opvallende plant of uw vijver ’s avonds accentueren. Zo zorgt u niet alleen voor meer sfeer, maar krijgt de tuin ook diepte. U kijkt vanuit uw huis niet meer naar een zwart gat, maar naar een mooi lichtspel.

Lichtplan

Het is een goed idee om een lichtplan te maken voordat u enthousiast prikspots gaat kopen. Waar wilt u verlichting hebben en hoeveel prikspots heeft u nodig? Met een goed plan bent u snel en in één keer klaar. 

Bekijk alle prikspots

Meest populaire prikspots

Welke mogelijkheden heeft u met prikspots?

Zodra u weet waar u prikspots wilt plaatsen, moet u kiezen welke. Spots met een grondspies zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Sommige spots vallen bijna niet op, maar andere wel en geven dus een bepaalde uitstraling aan uw tuin, terras of oprit. Voor welke stijl gaat u?

Stijl

Veel prikspots zijn zwart of donkergrijs en zijn daardoor nauwelijks zichtbaar. Als u niet alleen in het donker maar ook overdag meer sfeer in uw tuin wilt, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld zilverkleurige spots. Er zijn platte prikspots die bijna in de grond verdwijnen, maar ook extra hoge op een paaltje. Ook zijn er verschillende vormen om uit te kiezen zoals rond, vierkant en als een kolom.

Lichtkleur en -sterkte

Meestal is de kleur van een prikspot minder belangrijk dan de kleur van het licht dat deze verspreidt. Als u een prikspot gaat gebruiken om bijvoorbeeld een haag, watervalletje of prieel te verlichten, is een wat fellere, koelere lichtbundel geschikt. Voor spots langs een vijver of in een bloembed is warmwit licht een betere keuze. En geeft u graag feestjes of houdt u van kleur? Er zijn prikspots waarbij u uit verschillende kleuren licht kunt kiezen.

Lees meer over de kleurtemperatuur

Welk materiaal

De meeste prikspots zijn gemaakt van roestvrij staal, kunststof of aluminium. Al deze materialen zijn geschikt voor buitenlampen. Wel moet u letten op de IP-waarde. Deze waarde zegt iets over hoe goed de lamp is beschermd tegen water en stof. Prikspots staan immers in de meeste gevallen niet onder een afdak, maar in weer en wind in de grond. Daarom moeten ze een minimaal een IP44 beschermingsgraad hebben.

Lees meer over de IP-waarde

Hoe installeert u prikspots?

Zelf prikspots aansluiten? Bekijk hieronder het stappenplan.

Stappenplan

  1. Maak een verlichtingsplan en bepaal waar u uw prikspots wilt plaatsen.
  2. Maak een keuze uit de verschillende prikspots. U kunt kiezen uit een prikspot met een stekker, een setje van meerdere spots verbonden via elektriciteitsdraden of een prikspot die aangesloten moet worden met een grondkabel.
  3. Bij prikspots die u met een grondkabel aansluit is het belangrijk dat deze op het stroomnetwerk is aangesloten en vanuit het nieuwe lichtpunt naar buiten komt. Bepaal de lengte van de kabel, het aantal aders en de doorsnede van de aders. Lees meer over hoe u deze aspecten kunt bepalen.
  4. Zorg voor gereedschap om uw kabels te kunnen strippen of knippen wanneer dat nodig is. Een kabelmes, zijkniptang en een striptang kunnen hierbij een grote hulp zijn.
  5. Heeft u al het materiaal in handen? Dan kunt u aan de slag met het aansluiten van uw prikspots. Schakel eerst de stroom uit voordat u begint!
  6. Sluit de prikspot aan, zodat de prikspot stroom krijgt om te branden. Steek uw prikspot vervolgens in de grond.
  7. Schakel de stroom weer in en de prikspot is klaar voor gebruik!

Houd rekening met

  • De lengte van de kabel. Zorg ervoor dat deze lang genoeg is.
  • Sommige prikspots die werken op 12 of 24 volt. U heeft dan een transformator nodig voor het omzetten van de stroom naar een lager voltage.

Benodigdheden